mastit – Information om mastit

Mastit är en inflammation i däggdjur bröstkörteln (bröst i primater, juver hos andra däggdjur). Det kallas puerperal mastit när det sker i samband med amning och icke-barnsängsfeber annars. Mastit kan uppstå hos män, om än sällan. Inflammatorisk bröstcancer har symptom som liknar mastit och måste uteslutas.

Mastit uppstår när bakterier ange ditt bröst genom en paus eller spricka i huden på bröstvårtan eller genom öppningen till mjölkgångarna i bröstvårtan. Bakterier från hudens yta och barnets mun in i mjölken kanalen och kan föröka sig – leder till smärta, rodnad och svullnad av bröstet som infektionen fortskrider.

Common, och allvarligare, tecken på mastit inkluderar frossa, huvudvärk, en temperatur på över 38,5 grader C / 101 grader F och utmattning. Dessa symtom är oftast inte orsakas av infektion utan av mjölk in de små blodkärlen i bröstet och sedan behandlas av din kropp som ett “främmande protein”.

Ibland används termen “kronisk mastit” felaktigt används för att beskriva ett tillstånd där brösten är av en oregelbunden gummiliknande konsistens och innehåller smärtsamma eller anbud härdarna eller cystor, vilka känns knölig. Dessa knölar förändras med menstruationscykeln. Detta är egentligen kallas godartad bröst dysplasi, eller fibrocystisk sjukdom.

Mastit är normalt diagnostiseras av läkare baserat på symtom som svullna, röda och smärtsamma bröst och influensaliknande symtom. Om en läkare är osäker på om en patient har mastit, kan han eller hon beställa ett laboratorium kultur av bröstmjölk. Cirka 10% av kvinnor med mastit utvecklar bölder i det infekterade bröstet området. En abscess är en godartad (godartade) sluten ficka innehållande pus (en krämig, tjock, ljusgul eller gulgrön vätska). Bölder brukar dräneras med nålar. En särskilt stor abscess kan behöva skäras upp för att dränera. Vanligtvis täckte området jag bedövad med en lokal anestesi och med gasväv efter ingreppet.

Infekterad mastit kan utvecklas från mjölkstas eller det kan orsakas av invaderande bakterier, men exakt hur infektionen kommer ett bröst är inte klart. Vissa kvinnor som har haft mastit har också hade knäckt bröstvårtor och infektionen kan ha passerat genom spricka eller spricka i nippeln i det lymfatiska systemet av bröstet. Andra experter tror att mastit och spruckna bröstvårtor är båda symtom som orsakas av dålig spärr-on teknik och så de två är sannolikt kopplas på detta sätt.

Problem med återkommande mastit är oftast resultatet av oregelbundna ammande mönster: saknad matning, ger flaskor i stället för breastfeedings, eller hoppa pumpning sessioner avskuren från barnet. Återkommande mastit kan också innebära att moderns immunförsvar generellt körs ned, på grund av trötthet och stress. Mastit är ett tecken på att du behöver ta en närmare titt på din livsstil och amning relation och göra vissa justeringar.

Blockerade kanaler tenderar att orsaka en mer lokaliserad problem, vilket resulterar i ett område med anbud, hård knölighet där några av bröstvävnaden inte tömmer av mjölk. Ibland, särskilt i svåra fall kan det finnas allmänna influensaliknande symtom.

Milda temperaturhöjningar (tidigare benämnd kalvningsförlamning) tillsammans med några bröst eller bröstvårtan ömhet är oftast sekundärt till mjölkstockning och uttorkning omedelbart (24-72 timmar) efter förlossning, och behandlas genom förbättrad amning teknik. Kroppen Temperaturen bör inte ligga över 39 ° C (102,2 ° F), den bör inte heller feber kvarstår under längre tid än ca 4-16 timmar. Detta tillstånd kan också förekomma hos kvinnor som inte ammar och har inte helt undertryckt amning ännu.