palmolja är annan friska oil_

Nu när matproducenter i USA måste märka sina trans-fetthalt, är några av dem att byta till hälsosammare oljor som palmolja och kokosnöt. Jag är glad att se denna förändring till det bättre! Jag hoppas att fler livsmedelsbutik produkter fortsätter denna trend.

Utan tvekan kommer det att finnas okunniga människor som kommer att ropa ut, att palmolja är ett ohälsosamt mättat fett. Liksom kokosolja, har palmolja har felaktigt som ohälsosamt alltför länge, när det faktiskt är ett väldigt hälsosamt mättat fett. Båda oljorna har häftklamrar i dieterna av tropiska människor i tusentals år, och har hjälpt människor stannar lutar och sunt för århundraden.

Liksom kokosolja, är palmolja bra för bakning och stekning, och är mycket stabil och fast vid rumstemperatur, så att den inte kräver hydrering och innehåller inga transfettsyror. (Transfetter är dåliga grejer som du vill undvika som pesten!) Enligt författare och forskare Sally Fallon och Mary G. Enig, PhD, av Weston A. Price Foundation, “palmolja är en stabil, hälsosam, naturlig fett består av mättade och enkelomättade fettsyror. ” (Http://www.westonaprice.org)

Palmolja är den näst mest använda dietary olja i världen, bakom sojaolja, och mycket hälsosammare för dig än sojaolja. Den kommer från en annan palm än kokosnötter – en palm i Afrika som tillverkar små frukter som innehåller palmolja. Palmolja är redish orangefärgat i det naturliga (obearbetade) tillstånd och en rik källa av karotener och och en av de bästa källorna till vitamin E.

Obearbetad palmolja har en bit av en stark smak som (för amerikaner) tar lite tid att vänja sig. (Jag använder det när jag laga fisk, eftersom min familj inte märker den lilla smak skillnaden med den starka smaken på fiskköttet som täcker det.) Bearbetade palmolja har smak bort, men så är några av de näringsämnen. Men även då är det fortfarande mycket bättre för dig än soja eller raps olja.

Jag tycker att det är hög tid Amerikaner ser vad de flesta av resten av världen redan vet, att byta till palm-och kokosolja är definitivt en förändring till det bättre! Så, leta efter produkter som innehåller icke-hydrogenerad kokos eller palmolja, eller ännu bättre, gör dina egna hälsosamma mellanmål med dessa oljor.