de olika typerna av kelering agenter

Det finns många viktiga biologiska kemikalier som är kända som Chelation Agents. Dessa medel spelar viktiga roller i syretransport och i fotosyntesen. Det finns också många biologiska enzymer som är kelering agenter för. Förutom deras betydelse i levande organismer, kelat är också rimligt viktig, både som produkter i sig själva och som medel i produktionen av sina kemikalier.

Ett kelat är en kemisk blandning av en metalljon och ett kelateringsmedel. En kelatbildare är ett ämne vars molekyler kan bilda olika bindningar till en enda metalljon. Ett exempel på en enkel kelatbildande medel är etylendiamin.

Vatten är inte en kelatbildare. Eftersom det kelatbildande medlet är stängd till metalljonen av olika bindningar, kelater tenderar att vara mer stabila än komplex bildade entandade ligander såsom vatten.

Potphine är en kelatbildare som etylendiamin i att den bildar bindningar till en metalljon genom kväveatomer. Var och en av de fyra kväveatomer i molekylens centrum kan bilda en bindning till en metalljon. Porfin är den enklaste av en grupp av kelatbildande medel som kallas porfyriner. Porfyriner har en formation härledd från porfin genom att ersätta en del av väteatomerna runt utsidan med andra grupper av atomer.

En viktig porphyine kelat är heme, den centrala delen av hemoglobin, som transporterar syre genom blodet från lungorna till vävnaderna.

En annan biologiskt signifikant kelat är vitamin B-12. Det är den enda vitamin som innehåller en metall, det krävs i kosten för alla högre djur. Det är inte syntetiseras av eitherhigher djur eller växter, men endast av vissa mögel och bakterier.

En kelatbildare av särskild ekonomisk betydelse är ethylenediaminetraacetic syra som är känd som EDTA.

EDTA är en fyndiga kelatbildare. Det kan bilda fyra eller sex obligationer med en metalljon, och den bildar kelat med både övergång-metalljoner och viktigaste gruppen. EDTA används normalt i detergenter och tvålar, eftersom det bildar komplex med magnesiumjoner och kalcium. EDTA används också i stor utsträckning som ett stabiliseringsmedel i livsmedelsindustrin. Matspoilagen ofta främjas av naturligt förekommande enzymer som innehåller övergångsmetalljoner.

Dimerkaprol är också en effektiv kelatbildare för tungmetaller som kvicksilver, guld, antimon och arsenik. Det var i princip används för att behandla effekterna av en arsenik innehållande senapsgas kallas Lewisit, som användes i World war1.