vad som orsakar bipolär sjukdom

Orsaken till bipolär sjukdom är oklar, men ärftlig, kan biologiska och psykologiska faktorer spelar en roll. Till exempel är förekomsten av bipolär sjukdom bland släktingar till drabbade patienter högre än i den allmänna befolkningen och högst bland moderns släktingar. Ju närmare relationen, desto större känslighet. Barn med en förälder som drabbats har en 25% risk att utveckla bipolär sjukdom, barn med två drabbade föräldrar, en 50% chans. Förekomsten av denna sjukdom i syskon är 20% till 25%, i identiska tvillingar, är förekomsten 66% till 96%.

Medan den exakta orsaken till bipolär sjukdom (manodepressivitet) har ännu inte fastställts, det finns en hel del vetenskapliga bevis som tyder på en kemisk obalans i hjärnan. När det gäller vad som orsakar denna obalans, det finns ett antal livskraftiga teorier, vilka är inriktade på en kombination av ärftlighet och miljö-triggers. Presenteras här är information som är relevant för dessa teorier.

Enligt den amerikanska regeringens National Institute of Mental Health (NIMH), “Det finns ingen enskild orsak till bipolär sjukdom – snarare många faktorer samverkar för att producera sjukdom.” “Eftersom bipolär sjukdom tenderar att köra i familjer, har forskare letat efter specifika gener vidare genom generationer som kan öka en persons risk att utveckla sjukdomen.” “Dessutom, fynd från gen forskning tyder på att bipolär sjukdom, liksom andra psykiska sjukdomar, inte sker på grund av en enda gen.”

När man talar om biologiska orsaker, är den första frågan huruvida bipolär sjukdom kan vara ärftlig. Denna fråga har undersökts genom flera familj, adoption och tvillingstudier. I familjer av personer med bipolär sjukdom, förstgradssläktingar (föräldrar, barn, syskon) är mer benägna att ha en sinnesstämning sjukdom än de anhöriga till dem som inte har bipolär sjukdom. Studier av tvillingar visar att om en tvilling har en stämning sjukdom, är en identisk tvilling ungefär tre gånger större risk än en tvåäggstvilling att ha en stämning sjukdom också.

Brain-imaging studier hjälper forskarna lära sig vad som går fel i hjärnan att producera bipolär sjukdom och andra psykiska sjukdomar. Nya hjärna-avbilda tekniker tillåter forskare att ta bilder av den levande hjärnan i arbete, för att undersöka dess struktur och verksamhet, utan behov av kirurgi eller andra ingrepp. Dessa tekniker inkluderar magnetisk resonanstomografi (MRT), positronemissionstomografi (PET), och funktionell magnetisk resonanstomografi (fMRI). Det finns belägg från imaging studier att hjärnan hos personer med bipolär sjukdom kan skilja sig från hjärnan hos friska individer.

Gener är en plan för alla celler och deras innehåll. Forskarna tror därför att förändringar av gener kan leda till felaktiga proteiner som produceras inom hjärnceller. Dessa felaktiga proteiner kan då resultera i bipolär sjukdom. Men gener är inte hela historien. Studier av enäggstvillingar, som delar alla samma gener, visar att både gener och andra faktorer spelar en roll i bipolär sjukdom. Om bipolär sjukdom orsakades helt av gener, då identisk tvilling av någon med sjukdomen skulle alltid utveckla sjukdomen, och forskning har visat att så inte är fallet. Men om en tvilling har bipolär sjukdom, är den andra tvillingen mer benägna att utveckla sjukdomen än annat syskon.

Bipolär sjukdom innebär perioder av förhöjd sinnesstämning, eller mani. Vanligtvis, men inte alwaysthe sjukdom innebär även perioder av depression. I ett typiskt fall, en person med bipolär sjukdom cykler mellan dessa två ytterligheter-upplever återkommande episoder av både förhöjda och nedstämdhet, ofta med symtomfria sträckor i mellan.