kryddor vs örter vad är skillnaden

Kryddor och örter är vanliga i de flesta livsmedel i världen idag. Båda används för att smaksätta livsmedel och en del för medicinska ändamål. Örter och kryddor har båda varit framträdande under hela mänsklighetens historia. I äldre tider var örter och kryddor anses lyx och endast tillgängliga för användning av de rika. Örter och kryddor har också handlas ofta mellan nationer i medeltiden. Många människor vet inte skillnaden mellan en ört och en krydda. Det finns många likheter mellan de två, och några av skillnaderna är mycket subtila, men de fortfarande är giltiga.

Den väsentliga skillnaden mellan en ört och en krydda är där som det erhålls från på en växt. Örter brukar komma från den lummiga del av en växt, och torkas vanligen. Dock kan vissa örter kan användas färska. Kryddor kan erhållas från frön, frukter, rötter, bark, eller någon annan vegetativa ämne. Kryddor är inte nödvändigtvis så färsk som vissa örter kan vara. Örter kan hittas många platser runt om i världen, medan kryddor är vanligare i Fjärran Östern och tropiska länder. Örter anses ha några fler användningsområden än kryddor. Till exempel, har örter använts oftare än kryddor i det medicinska området. Dessutom kan örter och har använts för att öka kosmetika och konservera livsmedel.

Några hävdar att det inte finns någon skillnad mellan örter och kryddor, med tanke på båda har liknande användningsområden. Avslöjar emellertid en botanisk definition som en ört är en växt som inte producerar en vedartad stam. Det är allmänt känt att det i vissa områden i USA, är en torkad ört anses vara en krydda. Detta leder till mer förvirring eftersom om en krydda är helt enkelt en ört, då det inte kan finnas en skillnad mellan de två. Men, är att tro detta ignorerar det faktum att många örter tenderar att vara lummiga gröna ämnen och kryddor finns i växter som är tropisk karaktär.

Eftersom örter och kryddor har så många användningsområden och är bra aromer, de har spelat viktiga roller genom historien. Den portugisiska navigator, Vasco Da Gama seglade till Indien i jakt på kryddor. Även Christopher Columbus beskrev typer av kryddor som finns i den “nya världen” för investerare efter att han landat. Örter har använts genom historien för medicinska ändamål. I traditionell kinesisk medicin (TCM), har herbology (studiet av örter för medicinska ändamål) använts i tusentals år.

Debatten mellan örter och kryddor pågår. Vissa säger att det inte finns någon skillnad, medan andra hävdar att de båda är helt annorlunda. De flesta lärda forskare kommer att säga att skillnaden mellan en ört och en krydda finns i där ört eller krydda erhålls på anläggningen, och där den specifika anläggningen kan hittas.