kommer hälften av Storbritanniens tobaksrökare har bytt till den elektroniska cigaretten från 2017 som förutspådde

På tröskeln till firandet av World No Tobacco Day, 2012, har en ny undersökning släppts av Source Wire News, baserad på forskning från en stor elektronisk cigarett tillverkare. Trots att noggrannhet och metodik har ifrågasatts av vissa kritiker inom den medicinska professionen, resultaten är aldrig mindre ganska häpnadsväckande. Det finns uppskattningsvis 10 miljoner tobaksrökare i Storbritannien. Just nu 250.000 människor tros ha slutat tobak och bytte till säkrare rökfri cigarett. Om tillväxten i antalet av dessa tobaksrökare som gör bytet fortsätter i nuvarande takt, därefter enligt undersökningen, kan Storbritannien räknar antalet elektroniska cigarett användare att stiga till 5 miljoner år 2017.

Det är omöjligt att avgöra hur exakt dessa rön och förutsägelser kan vara, men vad kan inte ifrågasättas är att det har skett en kraftig ökning av antalet rökare som söker säkrare och billigare alternativ till tobak. Under det senaste året här intresset har intensifierats i sådan utsträckning att stora stormarknader nu strumpan rökfri cigaretter trots att de inte har officiellt medicinskt tillstånd eller godkänt. Den medicinska professionen och regeringen har i stort men uttryckte sitt tysta stöd för produkten eftersom det är känt att göra mindre skada än cigaretter. Så, allt som allt, kan undersökningens uppskattade siffror visar ändå att vara alltför konservativ. Det kan faktiskt vara betydligt fler människor att byta till rökfri cigaretter år 2017 än förutspått.

Vad är något mer förvånande är att det var inte hälsan eller finansiella oro som visade sig vara de främsta anledningarna till dem som redan hade gjort övergången till elektroniska cigaretter. Vad drev så småningom tobaksrökare att ändra sina vanor var de biverkningar av röktobak, dvs illaluktande lukt och dålig andedräkt. Hälsoproblem och kostnad, i själva verket, bara rankad trea respektive fyra i listan över prioriteringar. Förbränningen av tobak inte producerar starka lukter som snabbt går inaktuella, och dröjer sig kvar och klamrar sig fast rökare och deras kläder. De före detta rökare som nu använt elektroniska cigaretter konstaterade att detta inte längre var ett problem, och att de hade säkert inte ångrar att byta till rökfri cigaretter.