typer av hemorrojder och deras behandling med ayurveda

Hemorrojder – mer känd som pålar – är ett mycket smärtsamt tillstånd där de inre och yttre venerna i anal region blir åderbråck. Venerna kan ses utskjutande från anala området. Om blödning uppstår, då de kallas som blödning pålar. Både blödning och icke-blödning pålar är smärtsamma.

I ayurveda, är hemorrojder kallas Arsha Shoola, vilket bokstavligen betyder “smärta från prickning gillar nålar”. Detta är verkligen hur smärta från hemorrojder känns. Det orsakas på grund av vitiation av någon av de tre doshas. Den klassificeras som en mag sjukdom, ansamling av avfall i ändtarmen kan ge upphov till högar. Chanserna för pålar ökas med andra faktorer såsom att sitta på hårda säten, kronisk förstoppning och graviditet.

Eftersom hemorrojder kan orsakas på grund av någon av de tre doshas, ??symptomen är olika.

Ett. Vata typ av hemorrojder – Dessa pålar är hårt och mörkare i färgen, nästan svart. Smärtan är akut. Förstoppning är närvarande.

2. Pitta typ av hemorrojder – Dessa pålar är mjuk och rödaktig i färgen. Blödning är närvarande. Andra symtom är ökad törst, feber och diarré.

Tre. Kapha typ av hemorrojder – Dessa pålar är slemmiga vid beröring. De är stora och mjuka och vitaktig. Personen har matsmältningsproblem.

(1) nyttiga örter vid behandling av hemorrojder

Ett. Morot (Daucus carota)
Morötter är effektiva för att minska blödningen av pålar. De kan ätas antingen råa eller kokta formen.

2. Vitlök (Allium sativum)
Vitlök kan stoppa tillväxten av blödning pålar. När den hålls i kontakt med pålar, dvs i ändtarmen, då finns det lättnad från blödning av högarna. Helst måste det finnas med högt upp i rektum så att det stannar där över natten.

Bortsett från dessa örter, är flera örter som föreskrivs i ayurveda som läkemedel av val under hemorrojder. Nedan är en lista över dessa örter: –
Ett. trikatu
2. Cassia fistel
Tre. Mimosa pudica
4. Ailanthus excelsa
Fem. Blumea balsamifera
6. Semicarpus Anacardium

(2) kostråd behandlingar för hemorrojder

Eftersom hemorrojder är vanligen orsakas på grund av lågt Digestive brand, är det nödvändigt att ta en riktig kost för att förebygga eller behandla sjukdomen. Följande kostråd måste följas: –

en. All mat som är svår att smälta inte får förbrukas. Detta inkluderar fet och kryddstark mat, rött kött och rika desserter. Istället gröna bladgrönsaker måste konsumeras i stora mängder eftersom dessa har de nödvändiga fibrer som krävs för matsmältningen.

b.. Bitter och sammandragning smaker är bättre i fallet med hemorrojder. Livsmedel med dessa smaker måste utgöra den stora huvuddelen av kosten.

c.. Grönsaker som jams, spenat, rädisor, morötter och okra är fördelaktigt.

(3) ayurvedisk behandling för hemorrojder

Ayurvedisk behandling för hemorrojder har en dubbel avsikt: – (i) att minska förstoppning som är associerad med hemorrojder och (ii) att lindra smärtorna av pålar och minska dem.

I syfte att minska förstoppning, är asafetida, fänkål och kummin allmänhet är föreskrivet. Det finns andra kostråd element som ghee, kärnmjölk och gröna bladgrönsaker som patienten ska ta.

När förstoppning är under kontroll, är metoder som används för att minska smärta i högarna. Tillämpning av sandelträ eller sesamolja på pålar kan hjälpa vid externa pålar.

Kankayana Vati, Arshogni Vati och Pranada gutika är läkemedel för val om pålarna orsakas på grund av en vata konstitution. Om hemorrojder beror på en pitta konstitution, sedan Avipattikara choorna är föreskrivet. För blödning pålar, Kutajavaleha tas i en mängd av 1 tesked två gånger om dagen är fördelaktigt.

(4) hem mediciner

en. Förbered en blandning av gurkmeja, bladen i den indisk hampa och lök i het sesamolja. Använd detta som en salva för applicering över högarna. Detta är effektivt vid behandling av smärtsamma och utskjutande hemorrojder.

b.. En noggrant förberedda blandningen av massan av det obehandlade bael frukt, socker, är svart paprika och kardemumma användbara vid dämpa hemorrojder, särskilt om de är blödning.

c.. Ett hopkok framställd av de yttre frön av tvål muttern med honung är också ett effektivt hemorrojder åtgärda.

d.. Rättika kan värmas och tillämpas som ett grötomslag på pålar. Denna åtgärd fungerar i fall hemorrojder inte blöder.

e. Innan du somnar varje kväll, ta en glassful varm mjölk med ghee i det. Detta kommer att lugna tjocktarmen och göra bortgången av avföring lättare.

f. Kärnmjölk med bergsalt i det är ett bra botemedel för att minska förstoppning på pålar.

g. En laxerande av linfrön i varm mjölk eller ghee kan också tas på natten för att minska förstoppning på morgonen.

tim. Sätt lite varmt vatten i ett badkar och sitta i det så att pålar är i kontakt med vattnet. Detta ger omedelbar lindring från högarna. Fomenting pålarna med varmt vatten också ger lindring.