10 bästa tips för att lindra och förebygga ansträngda ögon

Ögontrötthet är en vanlig form av ögonbesvär som kan uppstår när dina ögon blir trötta av intensiv användning, såsom att köra bil under längre perioder, läsa eller arbeta vid datorn.

Många av oss spenderar i genomsnitt 26 timmar i veckan på sina datorer på jobbet och hemma utan att inse de negativa effekterna på deras ögon. Detta kan lätt ge upphov till ögonproblem såsom ansträngda ögon, öga trötthet, öga stress, ögonsmärta, dimsyn, huvudvärk, och mer seriöst, ögoninfektioner och ögonsjukdomar.

Men du kan undvika ansträngda ögon genom att vidta enkla försiktighetsåtgärder. Här är några saker du kan göra för att lindra och även undvika ansträngda ögon:

Ett. Använd rätt belysning

Undvik att arbeta i lokaler som är mörka eller för mörk. Använda bordslampor är bättre för ögonen än lampor. Om du stirrar på en TV eller bildskärm, se ljuset i rummet är ungefär lika med ljusstyrkan på displayen.

2. Glöm inte att ta pauser

Pauser kan du vila ögonen i några minuter och därmed bygga mindre stress för att undvika ansträngda ögon problem. Försök att spendera mer än en timme utan paus. Datoranvändning resulterar i en minskning av blinkande till nästan en tredjedel av den normala, vilket i ännu mer påfrestning än vanligt på dina ögon.

Tre. hydrate ögon

Skölj ögonen regelbundet med kallt vatten eller använda en saltlösning i form av ögondroppar för att förhindra uttorkning, som kan leda till torr, kliande ögon.

4. Placera bildskärmen korrekt

Kontrollera att bildskärmen är på en höjd bara lite under ögonhöjd, optimalt vid en 15 graders vinkel nedåt. Detta kommer att säkerställa att du inte behöver anstränga ögonen att titta på skärmen. Det kommer också att bidra till att förhindra hals och övre rygg ömhet. Dessutom bör bildskärmen vara på armlängds avstånd (20-30 inches) borta från ögonen. Detta kommer att säkerställa att att dina ögon är säkra från bländning av skärmen.

Fem. Träna dina ögon.

Blunda hårt i 5 sekunder och sedan öppna dem. Upprepa 5 eller 6 gånger. Detta kommer att tillfälligt avlasta och tryck. Lätt att trycka på en varm tvättlapp för ögonen då och då är också en bra idé. Har aldrig gnugga ögonen för hårt, men, eller du kan bryta blodkärl.

6: Undvik ljusreflektioner och bligar

Minskad bländning kommer att dramatiskt minska belastningen på dina ögon. Om du har ett fönster bakom dig, se till att du har stängt gardinerna för att undvika reflexer på skärmen. Gör inte använda fluorescerande ljus i ditt arbetsrum. Om du är van att arbeta på natten, använd en bordslampa placeras företrädesvis på vänster och vänd tangentbordet, med ett vitt ljus snarare än en gul en. Använd bländskydd teknik. Också se till att använda ett anti-glare skärmskydd för bildskärmen om bländning är ett problem i arbetsmiljön.

7. Få massor av vila

Ögonen behöver sova precis som alla andra organ i kroppen. Om dina ögon är ont eller är blodsprängda, kanske du behöver för att få mer sömn. Åtminstone kan du lägga helt enkelt ner och “vila ögonen” en stund.

8. Investera i en bra 17 – 19 tum LCD-skärm

Exchange en gammal CRT (katodstrålerör) bildskärm för en LCD (liquid crystal display) en eftersom de senare kommer att ge en bättre kvalitet och en skarpare bild, vilket minskar behovet av att kisa och påfrestningar. “Bilderna har skarpare kanter, vilket bidrar till den övergripande klarheten för vad du tittar på skärmen, vilket i sin tur bidrar till ögat komfort.”

9. Justera ljusstyrka och kontrast på bildskärmen.

Om skärmen är antingen för mörk eller för ljus, kan det också orsaka ansträngda ögon. Därför kom ihåg att alltid justera skärminställningarna på datorn så att ljusstyrkan på skärmen är ungefär samma som din arbetsmiljö.

Som ett test, försöka titta på den vita bakgrunden på denna webbsida. Om det ser ut som en ljuskälla, det är för ljust. Om det verkar tråkigt och grått, kan det vara för mörkt.

Också, justera skärminställningarna för att se kontrasten mellan skärmens bakgrund och på skärmen tecken är hög. Och se till att textens storlek och färg är optimerade för bästa komfort – läs tipsen i sidofältet.

10. Få massor av vitamin.

Ta vitaminer kan hjälpa våra ögon hålla sig friska under en längre tid. Vitamin A, C och E är de primära bidragsgivare för friska ögon. Alla tre hjälpa till att förhindra grå starr bildas och spelar en viktig roll vid förebyggande av makuladegeneration. Vitamin A förhindrar nattblindhet, medan C-vitamin fungerar som beskyddare för ögat hälsa. C-vitamin kan också förhindra och lindra glaukom.