hudvård på vintern

Hud, bär skyddande hölje av vår kropp misshandel av växlande klimat och årstider. Brännande hetta på sommaren irriterar huden med solen bränner och uttorkning. Således behöver huden vila och föryngring på vintern. Men vintern tar sin egen tribut på huden. Den kalla och torra vädret i vintern medför uttorkning av huden vilket gör det fjällande. Brist på tillräcklig fuktighet ut dörrar leder till sprucken hud. Inomhus uppvärmning avlägsnar ytterligare spår av fukt och förvärrar torrhet i huden. Spruckna, leder narig och torr hud till olika hudinfektioner. Därav huden måste föryngras och försiktighet bör vidtas för att hålla huden fuktig, mjuk och smidig.

Vintersäsongen är markerad som Hemanta Ritu i ayurveda. Hemanta Ritu startar från mitten av november och slutar i mitten av januari. Detta faller i södra vintersolståndet som kallas som visarga kala eller dakshinayana i ayurveda. På vintern Agni eller kroppen brand (mag effekt) ökar med stöd av vata. Den ökade kropp eld smälter även tung mat enkelt och snabbt. När tillräckligt med mat är inte tillgänglig för den förstärkta kroppen elden det påverkar de näringsmässiga vätskor av kroppen som leder till vitiation av vata. Således den ogiltigförklarade vata tilldelar sina kvaliteter kyla, torrhet och strävhet i huden. Därför i vintern en stor försiktighet bör vidtas för att skydda huden med olika åtgärder avseende kost och livsstil.

Hudvård diet för vintern:

Ett. Drick mycket vatten för att hålla huden hydrerad. Drinking varmt vatten på vintern förhindrar vitiation av vata och sjukdomar som uppstår från vata.

2. Soppor som är sura och salta – balans vata.

Tre. Inkludera honung i kosten.

4. Undvik intag av skräpmat, för mycket av godis och olja mat som dessa leder till viktökning.

Fem. Din kost bör helst bestå av Cane juice, mjölk och skirat smör (ghee) under vintern.

6. Håll dig borta från kalla och kylda livsmedel som glass, skakar mjölk som de fördärva vata.

7. Gorge på varm och tung mat för att uppfylla kravet på ökad kroppens eld.

Hudvård livsstilar för vintern

Ett. Alltid bära varma kläder som är gjorda av ull, silke och bomull.

2. När du bär kläder i lager bära bomullskläder närmast huden eftersom de inte orsakar allergi. Dessutom de absorberar svett. Där som syntetiska kläder inte gör det. Oabsorberat svett hamnar mikroorganismer som orsakar hudinfektioner.

Tre. Undvik långa varma duschar och bad.

4. Quick tre minuter bad är tillrådligt.

Fem. Tjugo till 30 minuters aerob träning tre gånger i veckan kan ge din hud en frisk lyster.

6. Undvik upprepad tvättning av ansiktet. Detta tvättar bort naturliga oljor från din hud och gör huden torr, fjällande och rynkig. Använd ljummet vatten istället för varmt vatten för att tvätta ansiktet.

7. Använd en inomhus luftfuktare att placera fukt i luften.

Hudvård tillbehör för vintern

Ett. Massera din kropp med oljor som är genomsyrade med vata balanserande örter.

2. Applicera fuktgivande lotion generöst över hela kroppen.

Tre. Smeta läppbalsam på läpparna för att förhindra chapping av läppar.

4. Ta hand om din hud på hälarna med salvor och produkter fuktgivande.

Njut av vintern med en glödande hud. Jag önskar er ett Gott vinter.