är alternativ medicin säker och effektiv

Som barn minns jag att när jag skulle få ont i magen, skulle min mamma ber mig att ligga ner och sakta smutta genom ett glas hemgjord saft med en skvätt svart salt, innan pappa kunde ta mig till en läkare.

Idag när jag ser tillbaka och minns, tror jag att behandla min magont jag sattes på en kurs av en integrativ medicin Alternativ medicin (saft) + Konventionell medicin (läkare ordinerade läkemedel).

alternativ medicin & dess användning

Komplementär och alternativ medicin eller CAM, omfattar ett brett spektrum av hälso metoder, produkter och system, som inte utgör en del av den konventionella medicinen. Till exempel, växtbaserade material, beredningar och produkter som används av asiatiska system för medicin som Ayurveda eller traditionell kinesisk medicin. Den innehåller också metoder dvs. Akupressur, akupunktur, aromaterapi, eller sinne kropp metoder såsom bön, mental healing, meditation, etc.

Dessutom, en massa människor runt om alternativa världen använder läkemedel, till exempel i Kina som det gör för ca 40% levereras av sjukvården, i Afrika 80% av befolkningen använder det, ca 48% Australiensarna har använt det minst en gång. I Nordamerika, har 42% av USA och 70% i Kanada använde det minst en gång. Användning är likartad även i Europa, till exempel 75% av Frankrike har använt det minst en gång.

är det effektivt?

“Det är”, “det är inte,” och “Jag kan inte säga,” alla dessa samtidigt. Med tanke på den vetenskapliga forskning som bedrivits om Alternativ medicin tills nu, verkar det som en svepande uttalande skulle vara lite för långsökt.

Till exempel gör bevis till stöd för akupunktur, många växtbaserade läkemedel och manuella behandlingar finns. Å andra sidan johannesört inte verkar ha en effekt på symptomen av ADHD hos barn och ungdomar (Weber W, Vander Stoep A, McCarty RL et al, 2008). Och det, “jag kan inte säga,” därför att forskning om många sådana behandlingar är inte tillgänglig.

är det säkert?

Idag finns en uppfattning att om något är naturligt eller organiskt, kan det inte vara skadligt. Denna tro är kanske inte sant i alla fall, t ex Ormgift är helt naturlig och ekologisk, men är det säkert för mänsklig konsumtion?

Ibland örter kan vara skadligt genom sin natur, t.ex. kava och vallört är örter men fortfarande har förknippats med leverskada.

Vid andra tillfällen olämplig reglering eller administration av örter och terapeutiska förfaranden skulle kunna göra mycket effektiva alternativa behandlingar farligt. Tänk akupunktur, men det har visat sig vara effektiva, men om unsterilized nålar används kan det leda till infektioner. På liknande sätt kan en överdos av Ephedra, ett naturläkemedel för luftvägarna överbelastning leda till hjärtinfarkt, stroke och dödsfall.

Glöm örter, en överdos av vatten också kan leda till vatten förgiftning och även död. Örter är inte ett undantag, och vissa av dem kan även reagera oönskat med andra konventionella läkemedel, eller vissa kanske inte lämpar sig för konsumtion under graviditeten.

Men oönskade konsekvenser av alternativa behandlingar till följd av olämplig administration, inte alls innebär att alternativa behandlingar är osäkra i sig själva. Snarare beprövade alternativa mediciner vid rätt administrerade, är inte bara säkra, potent och kostnadseffektiv, men också erbjuda patienter ett val.

Allt som allt, ett absolut ja eller nej vis-a-vis säkerheten och effektiviteten av Alternativ medicin inte existerar. Förutsatt kvalitet formulering av alternativa mediciner, kan de vara antingen en välsignelse eller en förbannelse beroende på vilka behandlingar som ges, så också när och hur de används.

BTW, njuta jag fortfarande lemonad min mamma gör, oavsett om jag har ont i magen eller inte!

För mer insikter i den medicinska och sjukvården, vänligen följ mig via webbadressen nedan.