historien om aromaterapi

Aromaterapi har funnits med oss ??i tusentals år, antagligen sedan urminnes tider när egyptierna gjorde rökelse från aromatiska örter att hedra sina gudar. Det finns även referenser i gamla kinesiska texter till användning av infunderas oljor för massage från så långt tillbaka som 2650 f.Kr.. Det var inte bara i det gamla Egypten och Kina som aromaterapi praktiserades, för Hippokrates skrev om användandet av aromatiska örter också.

Hippokrates är känd som läkekonstens fader och bodde i Grekland omkring 2500 år sedan. Han förespråkade användning av ringa massageolja infunderas med doft av blommor och örter, samt fördelarna med aromatiska bad. Det var under denna tid som aromaterapi gjort stora framsteg som en helande modalitet.

Under tiden av digerdöden i England år 1603, observerades det att de som gav efter för pesten tenderade att arbeta med parfymer och aromater. Detta utlöste intresset effekterna av aromaterapi och vetenskapliga skrifter från den tiden visar aromaterapi har studerats ingående för sina läkande egenskaper.

Genom 1800, var aromterapi fast etablerat över hela världen och användes för både kosmetiska och medicinska ändamål. Rene-Maurice Gattefosse benämns ofta som fadern av aromterapi. Han var en fransk kemist och han oavsiktligt upptäckte helande egenskaper lavendelolja när han använde den för att behandla en brännskada han led i sitt laboratorium.

Detta underblåst hans intresse och han fortsatte att studera aromater och även myntade begreppet “aromatherapie” som konsten är fortfarande känd som idag. Hans arbete rönt intresse av en fransk läkare vid namn Jean Valnet som också forskat inom aromaterapi och dess användning vid behandling av medicinska och psykiatriska tillstånd.

Madame Marguerite Maury, som också bodde i Frankrike studerade verk av Dr Valnet och hon formulerade den första metoden holistisk aromaterapi.

Sedan dess har bruket av aromaterapi spridda runt om i världen och vunnit enorm popularitet som en alternativ form av läka kropp och själ. Aromaterapi används ofta för att bekämpa stress och främja harmoni och lugn i kroppen för att leda till ett tillstånd av välbefinnande.

Man kan behandlas med aromaterapi i ett spa eller från en alternativ hälsa läkare. Det är också ganska lätt att behandla själv hemma med hjälp av antingen beredda aromterapi produkter eller skapa dina egna genom att använda eteriska oljor, eller blommor och aromatiska örter som finns i naturen.