Vad är mässling hur behandlas

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom med sandkorn symtom som förekommer i kinderna och på väg till trunkar, handflator och fotsulor som varar i ca 5 dagar. Mässling är främst en luftvägsinfektion, trots yttre symptom indikerar dess närvaro.

I utvecklingsländerna, undernäring, vitaminbrist, och svår mässling är vanligt. För dessa situationer, bör mässling behandling inkluderar vitamin A medicin i två dagar, med start så snart ett mässling diagnos ställs. Detta mässling behandling har visat sig minska risken för blindhet och döden.

De första symtomen som förekommer i sju till fjorton dagar efter exponering för viruset är febrighet, kalla, vattning av ögonen, och en torr hosta. Ett utslag visas på huden fyra dagar efter debuten av dessa symtom. Detta utslag, som består av små rundade fläckar med rodnad hud i mellan, visas initialt på sidorna av ansiktet och halsen, och sedan gradvis sprider allover kroppen, förekommer sist på extremiteterna. Ursprungligen rosa färg, fläckarna blir mörkare med tiden.

Mässling överföring sker oftast genom hostar eller nyser av en smittad person. Denna del av eMedTV arkiven diskuterar mässling överföring, förklarar inkubationstiden, och ger statistik om vem som är mest benägna att utveckla mässling.

Isolering är ett annat inslag i behandlingen. Eftersom mässling är mycket smittsam från ca fyra dagar innan till fyra dagar efter utslag bryter ut, bör personer med mässling återvänder inte till verksamhet som de interagerar med andra människor under denna period. Det kan också vara nödvändigt att hålla icke-immuniserade personer – syskon, till exempel – ur den smittade personens hus. Tala med din läkare om att hålla någon med isolerade mässling.

Om du är gravid och har smittats med röda hund-virus under de första månaderna av graviditeten, kanske du vill söka rådgivning om risken att barnet kommer att födas med kongenital rubella syndrom (CRS) och vilka alternativ som finns tillgängliga för dig.

Det sättet att förhindra mässling är av mässling immunisering: Standarden MMR (mässling, påssjuka och röda hund ges i två doser Den första dosen bör vara 12-15 månaders ålder Den andra vaccinationen bör vara 4-6 år.. ålder.

Vitamin A ges till barn akut sjuka med mässling har visat sig minska dödligheten. Resultat från en studie i Sydafrika visade barn som behandlas med vitamin A hade en minskad risk för att dö, återhämtade sig snabbare från lunginflammation och diarré och hade mindre kors. Dessutom kräver symtomatisk behandling för de fall antibiotika för att bekämpa bakteriella komplikationer, och orala salter rehydratation för uttorkning efter diarré. Case-dödsoffer kan sänkas om fall når sjukvårdsinrättningar tidigt vid behov vård som erbjuds. För okomplicerade fall kan stödjande vätskor, antipyretika och näringsmässiga terapi krävas. Många barn behöver ökat matintag under fyra till åtta veckor för att återhämta sina pre-mässling nutritionsstatus.

Antibiotika ska endast användas om du har ett öga, öra eller bröst infektion liksom mässling. Dricka mycket vätska är viktigt också – speciellt med en hög temperatur.