hypnos som ett botemedel mot sömnlöshet

Hypnos är förknippad med tanken på sömn i medvetandet hos många människor. Se en film där någon hypnotiserad och, nästan undantagslöst, kommer hypnotisör svinga en klocka eller rulla en penna och säger att hans ämne “Du känner dig mycket sömnig”. Men i själva verket är en hypnos inte faktiskt en form av sömn. Mer exakt, kan den beskrivas som en förändrat medvetandetillstånd kombinerat med djup avslappning och, som sådan, kan vara en mycket effektiv behandling mot sömnlöshet.

Hypnos kan vara särskilt användbart vid behandling av den typ av sömnlöshet som inte har någon specifik orsak men är bara en vana. Det kan ha börjat i en tid då patienten inte kunde sova på grund av ångest eller oro. Men sömnlöshet i sig kan då ha lagt till ångest. Så småningom skulle den ursprungliga orsaken till sömnlöshet har lösts, men de sömnlösa nätterna fortsatte – sömnlöshet orsakar ångest som orsakar sömnlöshet. För att patienten skall kunna sova normalt igen måste denna onda cirkel brytas och,
i denna typ av fall, kan hypnos ge dramatiska resultat.

Inte bara kommer det avslappning produceras av hypnos hjälpa till att lindra ångest, men terapeuten är sannolikt att ge post-hypnotiska förslag som också kommer att vara till nytta. Till exempel kan patienter få veta att de kommer att sluta oroa deras oförmåga att sova, att de kommer att känna sig väldigt bekväm och avslappnad så snart de ligga ner i sängen, och att om de utför en viss åtgärd (t.ex. att säga en viss fras sig själva) att de kommer att börja känna sömnig. De får också veta att, oavsett hur mycket eller hur lite sömn de har, kommer de inte känner sig utmattad under dagen – vilket är fullt möjligt eftersom en stor del av utmattning i samband med sömnlöshet orsakas av muskelspänningar som resulterar från ångest.

Även hypnos och sömn är inte samma sak, de är mycket nära samman. I de stunder innan vi slappnar av, är vi i ett tillstånd som liknar en hypnotisk trance. Flytta från hypnos till sömn är ett helt naturligt fenomen och det är inte ovanligt att patienter som tränar självhypnos för att somna om de känner sig trötta – och det är inte okänt för en över-trötta patienten att somna under en hypnoterapi session i samråd rum! Så hypnotherapists kommer ofta lär sömnlös patienter att sätta sig i trance för att överbrygga klyftan mellan vakenhet och sömn.

I de fall där sömnlöshet beror på en underliggande ångest, kan orsakerna till detta utredas och ofta lindras med hjälp av hypnos. Mardrömmar, också är mottagliga för behandlingen, eftersom patientens undermedvetna kan ges förslag som kommer att göra händelserna i drömmarna mindre skrämmande.

Om din hypnosterapeuten lär dig självhypnos, måste du träna den regelbundet tills förmågan att glida från att vakna till en hypnotisk trance i sömnen är fulländad, så det är inte en omedelbar bot. Men dess stora fördel är att det är helt säkert att använda en andra gång, eller kanske tredje, bör du vaknar under natten och det har inga biverkningar alls.