gulsot – orsaker och åtgärder hem

gulsot

Gulsot är den gula färgen ses i huden hos många nyfödda. Det händer när en kemikalie som heter bilirubin ansamlas i barnets blod. Gulsot kan förekomma hos barn av någon ras eller hudfärg. Detta är vanligtvis ett tillfälligt tillstånd, men kan vara ett allvarligare tecken på någon annan sjukdom. Gulsot orsakas av nedbrytning av röda blodkroppar. Som de gamla cellerna bryts ned, är hemoglobin omvandlas till bilirubin och avlägsnas av levern.

Det finns två typer av gulsot. Den första är känd som fysiologisk gulsot och är vanlig i nyfödda. Det blir oftast märkbart under barnets första tre till fem dagar i livet. Den försvinner som barnet lever mognar. Denna typ av gulsot är inte skadligt.

Människor kan ha klåda, ljus-färgad avföring, eller andra symtom, beroende på orsaken till gulsot. Exempelvis kan akut inflammation i levern (akut hepatit) orsaka förlust av aptit, illamående, kräkning och feber. Blockering av galla kan resultera i buksmärta och feber. Det finns tre typer av gulsot som drabbar vuxna:

• Hemolytisk gulsot
• Hepatocellulär gulsot och
• obstruktiv gulsot

orsaker till gulsot

Gulsot kan orsakas av en blockering av gallgångarna som normalt släpper gallsalter och pigment i tarmen. Gallan blir blandat med blod och detta ger en gul pigmentering på huden. Gulsot kan orsakas av ett antal faktorer såsom: –

• Ett hinder i gallgången, ofta på grund av en tumör eller gallsten
• Hepatit: en inflammation i levern
• gallan förträngning: en förträngning av kanalen som transporterar galla från levern till tunntarmen
• Skrumplever: en långsamt progredierande sjukdom som frisk levervävnad ersätts med ärrvävnad, förhindrar småningom levern från att fungera korrekt
• Cancer i bukspottskörteln
• Otillräckligt blodflöde till levern
• Medfödda sjukdomar involverar bilirubin
• Malaria: en allvarlig och ibland dödlig sjukdom hos människa orsakas av en parasit som överförs av myggor

hem rättsmedel för gulsot

* Mesh en mogen banan tillsammans med en matsked honung och äta det två gånger om dagen, eller ta 1/2 tsk ingefära saft med en tesked färsk lime och mynta. Saften av Bel frukt är också bra för spaken.
* Koka 1 kopp vatten, när det kokar lägger 8-10 citron blad. Täck över och låt stå i 4-5 minuter. Drick avkok i 4-5 dagar.
* Ta 1/2 tsk ingefära saft, 1 tsk mynta juice och 1 tsk limejuice tas så ofta som möjligt.
* Dricka tomatjuice med en nypa salt tidigt på morgonen är mycket välgörande.
Oljor, stekt mat, smör, gurkmeja, kryddstark mat, pickles och sura produkter bör undvikas.