klåda – orsaker och åtgärder hem

klåda

Itch är ett vanligt problem. Kliar kan vara lokaliserade (begränsad till en del av kroppen) eller generaliserad (som klåda förekommer över hela kroppen eller i flera olika områden). Det finns många orsaker till klåda, allt från det enkla till det komplexa.

Dysesthetic klåda kan uppträda plötsligt och intensivt, men under korta perioder. Det kan vara närvarande under någon del av kroppen eller ansiktet. Det skiljer sig från den generaliserade klåda som kan åtfölja en allergisk reaktion, eftersom det inte finns någon extern hudutslag eller irritation vid stället för klåda.

Systemiska sjukdomar som kan orsaka klåda inkluderar leversjukdom, njursvikt, lymfom, leukemi och andra blodsjukdomar, och, ibland, sköldkörtelsjukdom, diabetes och cancer. Emellertid klåda av dessa sjukdomar vanligtvis inte leder till ett utslag.

orsakerna till klåda

Klåda är en sensation gemensam för ett antal hudsjukdomar, däribland psoriasis. Det är en vanlig känsla som inte speciellt förknippas med någon speciell hudsjukdom, och kan ibland verka helt slumpmässigt – till exempel den spontana “kliande fläck” på näsan, kinden, etc. Det finns många orsaker till klåda, från insektsbett och parasitsjukdomar angrepp såsom skabb, hudsjukdomar såsom eksem, eller generaliserade tillstånd såsom gulsot eller leukemi. Miljökrav och kontakt med irriterande kemikalier kan också orsaka klåda.

Om du har några hudåkommor såsom bland annat eksem, psoriasis, lichen planus och rosacea. Det kan också orsaka klåda. En klåda som åtföljs av skador vanligtvis bör utvärderas av en läkare, och, i vissa fall, av en hudläkare eftersom problemet sannolikt är ett tillstånd som kräver specialiserad medicinsk behandling.

hem rättsmedel för klåda

* Plastpåse fylld med is och insvept i en kökshandduk och ta 1 kapsel Benadryl. Isen kommer snart att bedöva området och Benadryl kommer tillfälligt lindra klådan. Fungerar på alla typer av klåda, se bara till att du använder handduk runt påsen för att undvika hudskador.

* Applicera Aloe Vera, fiskleverolja, citronsaft, vitamin E olja, vetegroddsolja eller trollhassel te på det kliande området.

* Bakpulver kan användas i kallt badvattnet för att lugna andra hudirritationer och lindra klåda från värmeutslag, svider bee, insektsbett, och andra mindre krämpor hud.

* Neem är ett effektivt botemedel för alla typer av hudproblem. Tillämpning av Neem olja till de drabbade områdena ger befrielse från klåda. Neem bad kan också tas genom att koka Neem bladen i badvattnet.

* Sätt lite majsstärkelse i din badvattnet. Majsstärkelse hjälper till att lindra klåda.

* Ta ett bad i en burk kondenserad mjölk, du kan lägga till andra kombinationer såsom havregryn, bakpulver etc. Mjölken fungerar bra för att lugna klåda.