naturliga botemedel för hösnuva och allergisk rinit

Kvällarna blir ljusare – löven på träden är unfurling – löftet om sommaren är i luften!

De flesta av oss ser fram emot ankomsten av varmare väder, men för vissa olyckliga människor säsongen bringar elände i form av hösnuva och säsongsbunden allergisk rinit orsakas ofta av pollen från träd och gräs.

Proteiner i pollen irriterar den känsliga slemhinnor i näsa och ögon som orsakar inflammation. Symtomen omfattar röda, kliande, rinnande ögon och rinnande eller täppt näsa.

Inte alla hösnuva drabbade reagerar på samma pollen alltså tidpunkten för symptom bör noteras. Generellt träd pollen förekommer från februari till maj med topp tillfället i april. Gräspollen är vanliga i juni och juli och ogräs pollen (t.ex. nässla) kommer att bli sämre i juli och augusti. Hösnuva som börjar i slutet av sommaren och fortsätter in på hösten kan vara en mögel allergi. Det är möjligt att ha allergitester för att sätta fingret på vilken växt pollen du är känslig för – kontakta din läkare eller näringsmässiga terapeut.

Så vad kan göras för att lindra symptomen? Som alltid är förvarnad är förberedd: några enkla förberedelser nu kan minska svårighetsgraden av attackerna senare under säsongen.

Om du har turen att kunna köpa honung som produceras lokalt, ta en tesked varje dag. Det har föreslagits att intag av små molekyler av pollen i lokal honung tros hjälpa till att bygga motståndskraft mot pollen när de visas i full kraft senare under säsongen.

Bland olika naturläkemedel Tussilago är en ört som har genomgått vetenskapliga studier som visar en betydande hälsovinst för att lindra hösnuva.

Tussilago (Petasites hybridus) har visat att slappna av blodkärl och olika musklerna i kroppen. Den innehåller kemikalier som också är kända för att minska inflammation, som visats i studier på människa. Vissa studier har också visat att Tussilago extrakt utfördes samt en gemensam antihistamin läkemedel tas av hösnuva drabbade, men utan att orsaka dåsighet.

Bioflavanoids är växt föreningar som har visat anti-allergisk och anti-inflammatorisk aktivitet. Tillsammans med C-vitamin, kan dessa tillskott hjälpa till att förhindra bildandet av histamin – den kemikalie som orsakar de gemensamma reaktioner av streaming, kliande ögon och rinnande näsa. Livsmedel rika på bioflavanoid Quercitin inkluderar lök, vitlök, grönt te, rött vin och mörk choklad (70% + kakao). Vitamin C finns i broccoli, grön paprika, citrusfrukter, jordgubbar, kiwi, vitkål och blomkål.

Växtsteroler (fytosteroler) är fetter som finns naturligt i vegetabiliska livsmedel. Fytosteroler är mycket mångsidiga ämnen som har visat sig vara användbart vid behandling av flera villkor är immuna sjukdomar. Fytosteroler hämma frisättningen av prostaglandiner (hormonliknande ämnen) och därmed minska produktionen av histamin och dess symtom åtföljande såsom kliande ögon och nysningar. Växtsteroler finns i alla vegetabiliska livsmedel med soja och fullkornsprodukter, speciellt hel havre, som är rika källor.

Omega 3-fettsyror som finns i linfrön och kallt vatten fisk som lax och makrill, kan påverka kemiska vägar i kroppen för att lindra allergiska symptom och minska inflammation.

Vitamin E som under pollensäsongen tillsammans med andra anti-allergi behandlingar har visat sig minska svårighetsgraden av symtomen hösnuva med 23%. Bra källor till dietary vitamin E inkluderar kallpressad vetegroddar och solrosolja, hasselnötter, sötpotatis, avokado och spenat.

Ett starkt immunförsvar är viktigt att hjälpa slåss av allergiska symtom. Vitaminerna A, C, D, E och mineraler zink och selen är alla antioxidanter kosttillskott som kan hjälpa immunförsvaret.

Vitamin A finns i kalvar lever, äggula, krasse, squash och fet fisk som makrill och sill. Likaså bästa källor till vitamin D innefattar makrill, sill, sardiner, liksom ägg och cheddarost.

Zink kan erhållas från pumpafrön, fullkornsbröd och rött kött. Äta bara 04:56 paranötter dagligen kan ge ditt rekommenderade intag av selen, men andra källor är färsk tonfisk, solrosfrön, fullkornsbröd och cashewnötter.

Det finns andra åtgärder för att hjälpa avvärja de värsta effekterna av pollen:

• Ett tunt lager vaselin runt och innanför näsborrarna kan fånga minut pollen partiklar och hindrar dem från att vara inhalerade och startar en allergisk reaktion.

• Ånga inhalationer bidra till att minska “blockerad näsa” känsla.

• De nationella väderprognoser inkluderar nu ett pollen räkna så notera och hålla fönster och dörrar stängda för att minska chanserna för pollen invaderar ditt hus!

Om du tar någon medicin, alltid kontrollera med din husläkare eller hälsa läkare innan du tar något naturläkemedel eller vitamintillskott.