hur man sparar vilda medicinalväxter och kryddväxter – från ett sydafrikanskt perspektiv

Av de 250.000 arter av blommande växter som befolkar jorden mer än 20.000 redovisas som örter. Vissa mossor och svampar samt sjögräs har växtbaserade egenskaper. I århundraden har örter har skördats i naturen och används som en del av den dagliga ritualer och ceremonier. Kunskap om var man kan hitta örter och hur man skörda dem har gått i arv från generation till generation. Traditionella healers kontrollerade framgångsrikt balansen mellan utbud och efterfrågan, men kommersiella påtryckningar från modern livsstil har resulterat i många vilda örter som tas i kommersiell produktion.

Eftersom behovet av alternativa medicinska resurserna ökar överutnyttjande av vilda örter har blivit ett allvarligt problem. Många örter har tagits till nära utrotning i det vilda. Skydda örter från överexploatering behöver samarbete från ekologer, växtförädlare, vårdpersonal och traditionella healers samt statliga beslutsfattare. Många örter är skyddade enligt följande kategorier: sällsynta, sårbara, hotade och utdöda. Samla från naturen har verkligen en inverkan på ekosystemet om de skördade växterna faller under den utrotningshotade och utdöda rubrik.

Örter med en långsamt växande takt och eller en låg reproduktion, naturligtvis med några blad och blommor och endemiska arter med lokal fördelning är alltid riskerar att bli utrotade. Plocka hela anläggningen eller i fallet med träden skära ner dem också spelar en stor roll i överexploatering. Bark stripping och SAP mjölkning om det inte kontrolleras har en enorm inverkan på träd, särskilt i regnskogsområden.

Skydda örter och växtliv börjar med individen, och sunt förnuft behövs alltid. Plocka inte eller utrota skyddade arter. I vissa länder är det olagligt att skörda några vilda växter utan markägarnas tillstånd. Transportera inte växter och frön över landets gränser om de är lagliga eller olagliga karantän regler är på plats i många länder för att förhindra spridningen av skadedjur, sjukdomar och ogräs (en ört i ett land kan betraktas som ett ogräs i en annan och kan rubba den naturliga balansen).