i ett gikt studien minskade en låg purin kost urinsyra bättre än allopurinol

Vill du ett naturligt botemedel mot gikt? Här är en studie som ska ge dig lite inspiration, men kom ihåg att en undersökning “inte gör en sommar”. I denna studie urinsyra föll trots att de som deltar inte gå ner i vikt.

I denna studie (detaljer i slutet av denna artikel) deltagarna inte har gikt, men de var verkligen i riskzonen för det eftersom de hade höga nivåer av urinsyra – de män 8,5 mg / dL och högre, kvinnorna 7,5 mg / dl och ovan. Och andra riskfaktorer var att de var överviktiga eller feta och hade högt blodtryck. Studien varade 36 veckor. 55 patienter avslutade det.

Forskarna ville ta reda på om en låg purin diet, en låg purin diet plus Allopurinol eller bara Allopurinol, skulle minska urinsyra nivåer. Och som skulle göra bäst? Så studiedeltagare delades in i tre grupper och placerades på ett av dessa tre alternativ gikt behandling.

reglerna

Höga purin livsmedel definierades som sådana med 100 mg – 1,000 mg av puriner per 100 gram mat. Kosten var hög i kolhydrater, och de genomsnittliga kalori belopp varierade mellan 1,670 och 1,854 dagligen över alla grupper under de första tolv veckorna.

Andra naturläkemedel har inte provat tillsammans med studien eftersom de skulle ha skeva resultat. Huvudsyftet med studien var att observera urinsyra (UA) förändringar som ett resultat av purin begränsning och jämföra dem med allopurinol.

Livsmedel som innehåller mycket oxalates var också begränsad. Dessa livsmedel kan vara en risk för njursten gjorda oxalates. Vätskor uppmuntrades. Vatten är alltid en obligatorisk del av gikt behandling. I detta fall 2,5-3,5 liter (liter) dagligen. Det är 93 fl.ozs – 127 fl. uns, eller ca 12 – 16 glasögon dagligen, vilket är i den övre delen av den vanliga dagliga rekommendationer för vatten enbart.

Allopurinol dos uppgår De deltagare som tog Allopurinol fick först 150 mg dagligen. Efter sex veckor, om deras urinsyra förblev högt, ökas dosen till 300 mg dagligen. 150 mg – 300 mg dagligen är en någorlunda typisk dos Allopurinol för människor som har gikt och inga andra medicinska problem.

Blodtryckssänkande mediciner flesta deltagarna tog blodtryckssänkande läkemedel under studien. Kom ihåg att de gjorde lider hypertoni (högt blodtryck). Faktiskt mest tog tiaziddiuretika för högt blodtryck. Dessa har ett rykte om att höja UA nivåer men forskarna säger att i denna studie dessa blodtryckssänkande läkemedel påverkade inte resultat, förmodligen, tänkte de, eftersom de togs i låga doser.

resultaten

Efter sex veckor alla tre grupperna minskade nivåer av urinsyra. Efter 12 veckor, i grupp 1 (låg purin diet endast) och grupp 2 (låg purin diet plus Allopurinol) deltagarnas UA jämnar steg något och de i grupp 3 fick en ytterligare nedgång.

Men efter 36 veckor på bilden förändrats. Grupp 1 (diet endast) nivåerna minskade, i grupp 2, (diet plus Allopurinol) steg de för andra gången, och i Grupp 3 (Allopurinol bara) skedde en ökning över de nivåer som uppnåddes efter 6 och 12 veckor!

Så vilken grupp vann? Om hela perioden av studien anses, haft alla grupper en nedgång i UA nivåer, men i vilken grupp gjorde det falla mest?

Det var i grupp 1, de på den låga purin kost. By, i genomsnitt -2,09 mg / dL Detta var en minskning med 24% från första nivåerna.

I grupp 2 (diet plus Allopurinol) UA faller under hela perioden var -1,23 mg / dL (-13% från start nivåer). Balansen mellan män och kvinnor i grupp 1 och 3 var ungefär densamma (1 man: 2 kvinnor). I grupp 2, eftersom gruppdeltagarna valdes slumpmässigt, var det omvända (2 män: 1 kvinna). Detta kan ha påverkat koncernen 2 träffar.

I grupp 3 (Allopurinol bara) den 36 veckor hösten var -1,20 mg / dL (-13,25%).

Under de 24 veckor efter uppföljning på 12 veckor, ökade UA nivåer i dieten plus Allopurinol och Allopurinol bara grupper. Under de första 6 veckorna, fungerade Allopurinol plus kost bäst i alla tre grupperna.

sista tankar

Det finns osäkerhet i att komma till fasta övertygelse från en studie. Framgångsrik gikt behandling är en fråga om sannolikheter. Och i denna studie, hade patienter som inte har gikt, de hade hyperurikemi, högt blodtryck och de var överviktiga eller feta. Men här är några idéer värda att överväga.

Allopurinol enbart (utan någon annan ytterligare behandling förutom att dricka mycket vatten) kan fungera bäst i första 6 – 12 veckor, som det gjorde här. Om det inte fungerar efter 12 veckor är det aldrig fungerar. Allopurinol doser ökade efter 6 veckor hos patienter för vilka Allopurinol inte fungerade, men detta verkar inte ha haft någon effekt i slutet. Å andra sidan, har Allopurinol presterade bättre i andra studier.

Fördelarna med en låg purin gikt kost växa med tiden. Du kan behöva prova det (om det är den enda behandling plus dricksvatten) i 5-6 månader.

Försöker en låg purin diet plus Allopurinol (en ganska vanlig behandling) fungerat bäst bland dessa tre grupper, under de första sex veckorna. Men de 12 och 36 veckors mätningar registreras ökningar (den 12 veckan en en liten en) i Ua nivåer. Allopurinol doser ökade efter 6 veckor hos patienter i denna grupp för vilka Allopurinol inte fungerade, men det verkar också ha haft någon effekt efter 36 veckor. Så efter 12 veckor det aldrig kan fungera.

Men som i alla grupper, var 36 veckor siffran ner från inledande nivåer.

Har de bantar på denna diet? Nej Kalorirestriktion var inte överdrivet, om alls, med tanke på att en majoritet av deltagarna var kvinnor, och dieten var hög i kolhydrater. Om de hade bantat urinsyra (UA) nivåer skulle ha sjunkit ytterligare.

Forskarnas slutsats

Forskarnas slutsats var att en låg purin kost för gikt bör prövas först. Det har också fördelen av att vara en billig gikt botemedel.

NB. Innehållet i den här artikeln innehåller medicinsk information inte medicinska råd. Vänligen alltid diskutera lösningar med din läkare eller annan sjukvårdspersonal, innan de genomför någon behandling.