information om japansk encefalit

Japansk encefalit orsakas av ett virus. Japansk encefalit virus (JEV) är ett myggor flavivirus som är nära förknippad med West Nile och St Louis virus encefalit. Myggor smittas genom att mata på tamsvin och vilda fåglar smittade med japansk encefalit virus. Infekterade myggor överför sedan japansk encefalit virus till människor och djur under matningen processen. Den japansk encefalit virus förstärks i blodet system av tamgrisar och vilda fåglar. Japansk encefalit virus överförs inte från person till person.

Japansk encefalit sjukdom uppstår under större delen av Asien och är den vanligaste orsaken till encefalit i den regionen. Annat än sporadiska reserelaterade ärenden, har japansk encefalit (JE) inte varit ökänd i Afrika, Europa eller Amerika. Andra ställen, sjukdomsmönster varierar med regnperioder och praxis bevattning. Japansk encefalit utbrott är oftast begränsade och inte täcka stora områden. De brukar inte vara längre än ett par månader, att dö ut efter majoriteten av de svin amplifierar värdarna har smittats. Fåglar är de naturliga värdarna för japansk encefalit.

Epidemier uppstår när viruset förs in i peridomestic miljön genom mygga bro vektorer där det finns grisar, som tjänar som förstärkning värdar, infekterar fler myggor som sedan kan förorena människor. Mest Japansk encefalit virus är mjuka eller utan tydliga symtom, men cirka 1 i 200 infektioner i svår sjukdom som kännetecknas av snabb insättande hög feber, huvudvärk, nackstelhet, förvirring, koma, kramper, spastisk förlamning och död. Vem som helst kan få japansk encefalit, men vissa människor löper en ökad risk aktiv tjänst militär utplaceras till områden där sjukdomen är vanlig.

Resenärer till rustika områden där sjukdomen är bekant. Resenärer med utbredd utomhus, kväll och nattetid exponering på landsbygden, exempelvis kan upplevas medan cykling, camping, arbetar utomhus eller sover i oskärmade konstruktioner utan myggnät, kan ha hög risk även om deras resa är kortfattad. Det finns ingen specifik behandling för japansk encefalit och behandling är stödjande. Antiepileptika att hantera anfall, ventilation support och utfodring är de vanliga behandlingarna. Mannitol används för att minska intrakraniellt tryck när det behövs. Använd en elektrisk matta att förånga insektsmedel natten. Bränna en mygga spole är ett alternativ.