information om Makroglossi

Makroglossi är onormal förstoring av tungan. Makroglossi kan uppstå sekundärt till en huvudsaklig sjukdom som kan vara antingen medfödd eller förvärvad. Makroglossi kan resonera större sjuklighet. Makroglossi något än på grund av en extern tillväxt som en tumör. Symtom och fysiska fynd relaterade med Makroglossi kan innefatta bullrig, högfrekvent andning (stridor), snarkning, svälja, sova, och / eller svårigheter utfodring. Makroglossi är vanligt i primär-och myelom-relaterade amyloidos. Amyloidos är en ansamling av olösliga proteiner i vävnader som hindrar normal funktion.

Makroglossi är också en medicinsk attribut i kongenital hypotyreos, sällsynta, ärftliga syndrom såsom Beckwith-Wiedemann syndrom och immunbrist, centromer instabilitet och ansikts avvikelser syndrom, akromegali och hurler syndrom. Andra symptom omfattar talfel, svårigheter att svälja, luftvägsobstruktion, dreglande, och underlåtenhet att blomstra. En god administration av Makroglossi behöver ett tvärvetenskapligt angreppssätt. Medicinsk behandling kan vara tillräckligt om utvidgningen av tungan beror på systemisk sjukdom, men kirurgisk reduktion erbjuder de bästa praktiska och kosmetiska resultat och minimerar morbiditet.

Luftvägsobstruktion kräver hetsa intervention, trakeostomi är ibland nödvändigt. Tidig ledning bistår rehabilitering och minskar risken för permanenta maxillofacial missbildningar och avvikelser i tal. Konservativa metoder för behandling Makroglossi är av begränsat värde. Kortikosteroider kan vara livräddande vid akut luftvägsobstruktion och är konstruktiva postoperativt för att minska ödem. Minskning glossectomy har varit den huvudsakliga kirurgisk behandling för patienter med symtomatisk Makroglossi. Patienter med Makroglossi möter betydande fysiska och psykiska problem som kräver stöd och rehabilitering.

Sekundär tandreglering och talterapi kan ha viktiga roller i detta. Excision bör vara traditionell när det är möjligt, särskilt med godartad sjukdom, att låta tungan att passa lyckligt i munhålan och renovera normal ocklusion. Kirurgiska mål är att minska den tunga omfattning och ge förbättrad funktion. Kirurgiska tekniker erbjuder ett urval av en V-formad kil resektion, perifer kil resektion, eller en kombinerad transoral och transcervikal strategi för grovt förstorade lesioner. Tumörer förvisso kan vara kontroll av chemoradiation, beroende på deras typ och känslighet.