ljusterapi för sömnstörningar

Sömnstörningar kan ha många orsaker och kan vara av många slag, Sömnlöshet är ett välbekant bland de många typer av sömnstörningar. Medicinering visar ofta ha värsta biverkningar och kroppen bygger upp ett motstånd eller ett beroende till de vanligaste sömn droger liksom. Oavsett orsakerna till dessa sömnproblem är djupt psykologiskt eller närstående till mer vanliga orsaker såsom årstidsbunden depression, ljusterapi, speciellt blått ljus och gryning simulering, har varit mycket effektiva i att ge lindring till patienter och hjälpa dem att sova när de behöver och vill ha till.

sömnstörningar

SAD, sömnlöshet, sömnstörning vid störd dygnsrytm och Narkolepsi är de vanligaste sjukdomar som drabbar de sovande mönster av människor på regelbunden basis över hela världen. Dessa sjukdomar är djupt relaterad till den biologiska klockan av den mänskliga kroppen, och ljus behandling använder denna klocka genom att påverka dess reaktioner genom användning av stark ljusstimulans. Detta görs för att “ställa” denna klocka, så att patienten kan sova rätt timmar och vid tidpunkter som orsakar minsta möjliga störning av den normala dagliga timmar för arbete och familjeliv. Terapin används inte för att bota eventuella orsaken (t.ex. psykologiska orsaker – även om ljusterapi har haft framgång i att hjälpa behandla psykiska störningar såsom SAD och bipolär sjukdom), det i allmänhet framkallar och förstärker önskat beteende samtidigt kompensera det oönskade beteendet genom återställa den biologiska klockan.

Hur ljusterapi påverkar sömn cykler

Vår kropp klocka måste vara i synk med vår naturliga böjelse (naturlig cykel) för att sova bra. Denna klocka kan kompenseras av ett antal orsaker, såsom depression, SAD (vinterdepression etc), sjukdom eller oregelbundna sovande timmar. Denna brist på sömn och kompensationen för den naturliga klockan kan sedan leda till djupare effekter såsom ökad depression, utmattning och brist på energi och brist på sömn (insomnia).

Starkt ljus, Kliniska tester har visat att tallkottkörteln i ögat påverkas av förekomsten av något starkt ljus. Denna körtel agerar för att reglera vårt naturliga biologiska klockan (kroppens klocka), vilket i sin tur är kopplad till våra sovvanor (naturliga sömnmönster vår kropp följer komma från kroppen klockan), humör, sexlust och även våra matvanor .
Blue Light, Den retinal receptor i ögat är den receptor som tolkar och svarar på våglängden hos ljuset kommer in i ögat. Tester visar att hans receptor reagerar mer på vissa våglängder av ljus, även blått ljus (405-425 nm). Denna receptor skickar signaler till den del av hjärnan (hypotalamus) som styr sömn, hormonella funktion och våra nivåer känslor (moods.)

Terapi, Ljusterapi kan planeras runt den typ av störning. Schemat och frekvens / varaktigheten av behandlingen beror på typen av störning, hur det påverkar de sovande mönster (hur mycket sömn håller på att uppnås och på vad timmar?) Och vad de möjliga orsakerna är. Terapin kan schemaläggas för att ge den stimulans med hjälp av en ljuskälla (t.ex. de som finns på kliniker eller de bärbara batterier som kan användas i hemmet) vid lämpliga tidpunkter för att tekniskt återställa den biologiska klockan (med behandlingen fortsatte under en viss tid) tills motivet blir vana vid en önskvärd sovande rutin. Ju bättre sömn kommer i sin tur framkalla bättre humör och ta sömnlöshet och brist på energi.

referenser:
Wikipedia [dot] com
sv [dot] wikipedia [dot] org / wiki / light_therapy
www [dot] naturebright [dot] com /