Jock kliar – en ljumske problem

Jock kliar, även kallad Tinea cruris andra ringorm i ljumsken. Det orsakas av en typ av svamp som kallas dermatofyter. Svampar mogna vanligen på eller i det översta lagret av huden. De kan eller inte kan resonera en infektion. Svampar utvecklas bäst i varma, fuktiga områden av kroppen såsom ljumske, inre lår och skinkor. Det förekommer ofta i människor som är överviktiga, men vem som helst kan få infektionen. Använda offentliga duschar och omklädningsrum ökar dina chanser att få Jock kliar. Svampar växer bäst i de ångande rum mellan fuktiga handdukar, svettiga träningskläder och blöta golv. Jock kliar kan utvecklas när tight plagg fälla fukt och värme.

Män och kvinnor stöter på sjukdomen i hela världen, även om det anses oftare i fuktiga tropikerna. Det kan ibland följa med fotsvamp och ringorm. Utslagen kan innebära endast din ljumske, men det kan sprida sig att inkludera din inre lår, underliv, och områden runt ditt anus, ändtarm eller vagina. Jock kliar kan vara smittsam. Det kan överföras från en person till nästa genom direkt hud-mot-hudkontakt eller kontakt med otvättade kläder. Jock kliar svarar oftast till egenvård. Tvätta utslag med tvål och vatten. Softly bort alla bitar av torkad hud, och sprida en svampdödande kräm över utslag. Applicera krämen utanför kanten av utslag.

Over-the-counter svampdödande krämer, pulver och sprayer kommer kanske klara upp det. Applicera aktuella over-the-counter svampdödande eller torkning pulver, till exempel sådana som innehåller miconazole, klotrimazol, andra tolnaftat. Jock kliar behandlas med en av två typer av läkemedel mot svamp azoler eller allylaminer. Generellt allylaminer behöver en kortare behandlingstid, medan azoler är billigare men kräver längre behandlingstid. Huskurer för Jock Itch är också användbart. Tea tree olja kan också användas eftersom det är en naturlig anti-svamp. Vitlök är också känt för att ha anti-svamp egenskaper eftersom den innehåller allicin.

Orala läkemedel mot svampinfektion kan förändra effekten av warfarin, antikoagulantia läkemedel som minskar koagulering förmåga ditt blod. Puder med mentol eller zinkoxid som Gold Bond medicinerad pulver och krämer som innehåller 1% hydrokortison bör hjälpa lindra klådan. God hygien är det viktigaste du kan göra för att förhindra Jock kliar. Dusch eller ta ett bad dagligen, samt efter att idrotta. Hålla området så torrt som möjligt genom att alltid använda en ren handduk efter dusch eller bad. Undvik att dela handdukar. Behandling för Jock kliar är snabb och oftast effektivt, men tillståndet ofta kommer tillbaka ibland.