bör reiki verkligen betraktas som en massage terapi

Jag vet inte om dig, men när jag går för en massage jag förväntar massageterapeut att använda sina händer, fingrar och kanske sina armbågar för att lossa min stress-laden muskler. Det finns inget härligare än en erfaren par händer som hjälper till att utplåna alla de dåliga grejer från min kropp som får mig att bli spänd, orolig och kanske lite obehagligt att vara runt ibland.

Jag fortfarande livligt minns ett besök med en sjukgymnast för ett problem som jag hade med en disk i nacken. Skivan nyper en nerv som orsakar smärta i nacke, rygg och arm. En särskilt irriterande området var nära min axel ovanför mitt skulderblad. När jag satt i en massagestol, använde terapeuten armbågen att gräva rätt i det drabbade området med en kraft som orsakade några allvarliga obehag. Men när jag lämnade den morgonen, var smärtan nästan borta. Nu var massage!

Nyligen var jag introducerades till begreppet Reiki. Jag läste upp på olika former av massage, och ganska ofta, var Reiki listad som ett terapeutiskt alternativ eller som en del av läroplanen på en massage skola. Mer läsning om Reiki har fått mig att ifrågasätta referenser till Reiki i samma sammanhang som massage. I själva verket började jag undra varför Reiki ingick i hänvisningar till massage alls. Och jag är inte den enda.

Massage i allmänhet definieras som “manipulation av mjukdelar i kroppen för terapeutiska ändamål, healing eller avkoppling.” Jag skulle tro att “manipulation” är det viktiga ordet här. Bruket av Reiki tar en helt annan strategi. Liksom Shiatsu massage, försöker Reiki att balansera “ki” eller “livsenergi” i kroppen. Teorin, enligt gammal orientalisk filosofi, är att om denna energi är ur balans i kroppen, eller är förbrukat, då en person blir mottaglig för fysiska och emotionella krämpor. Utövare av Reiki försöka kanalisera energi till sina kunder på ett sätt som korrigerar obalanser och främjar läkning.

Men baserat på de föreskrivna metoderna för att öva Reiki, det finns ingen “manipulation” inblandade. Faktum är att i vissa fall finns det inte ens själva kontakten inblandade i Reiki behandlingar. Det skulle säkert presentera en konflikt mellan den allmänt accepterade definitionen av massage och bruket av Reiki.

Reiki, som praktiseras i dag, har utvecklats av Dr Mikao Usui, en minister och chef för en kristen skola i Japan. Hans elever hade frågat honom hur Jesus helade. Usui hade inte svaret men blev fixerade vid att upptäcka hur Jesus hade botat sjuka och infirmed. (Jag antar att “eftersom han var Guds Son” inte kvalificerar sig som ett acceptabelt svar.)

Dr Usui spenderat många år studerat i kristna skolor, buddhistiska kloster och tempel. Han fann inget svar på den helande frågan tills han gick ombord på en 21 dagars fasta. Vid slutet av fastan han hade tydligen ett avslöjande upplevelse som visade honom de metoder han hade försökt att förstå. Han satte sedan på en helande tjänst. Så småningom, delade han sin kunskap med Dr Chujiro Hyashi som i sin tur delade kunskap med Mrs Hawayo Takata som tränade 22 Reiki Masters som sedan delade kunskapen med tusentals andra.

I huvudsak överför Reikienergin från Reiki utövare till patienten. Egentligen lär Reiki att patienten drar denna energi från utövaren vilket ger patienten en aktiv roll och det yttersta ansvaret för sin egen läkning. Energin sedan uträtad och balanserad och harmoni återställs i kroppen.

Även om det inte en religion finns det en hel del av andlighet på arbete i Reiki. Gud eller en Universal Life Force är erkänt och erkänd som källan till allt liv energi. Även om det finns särskilda principer inblandade i Reiki, de faktiska metoderna är ganska lik den “handpåläggning” praktiseras av Faith healers av många religiösa samfund. Men “handpåläggning” är inte riktigt samma sak som “manipulation av mjukdelar” som krävs för att kunna definieras som massage.

Det finns ett par frågor här. Först, massage som ett fristående förfarande har kämpat för att bli erkända av det medicinska etablissemanget som en legitim form av terapi och healing. Inom ramen för sjukgymnastik, är massage lätt accepterat och praktiseras för att återställa muskelfunktion och att bistå i rehabiliterande processen. Men det är synen av många att massage är något av en “blandras” healing program med inslag av vanliga medicin, alternativ medicin, holistisk, hälsa, New Age cultism, sexuell njutning och mystiska fakery. Den enkla sanningen är den “manipulation av mjukdelar” har bevisats och accepteras som en helande modalitet. Det är en önskan att inkludera någon healing hobby som involverar beröring, eller ens närhet av handen mot kroppen, under rubriken massage som skapar förvirring och orsakar misstanke.

Forskare och läkare har avfärdat Reiki som en placebo som uppmuntrar patienterna att må bättre eftersom de är tänkta att må bättre. Övriga frågor om motivation utövare är det faktum att Dr Usui, grundaren av Reiki, fastställt att det måste finnas en “energi-utbyte” mellan Reiki healer och Reiki patienten att investera patienten i läkningsprocessen. Denna investering är penningpolitiken i de flesta fall och är en central princip i Reiki.

Ett annat problem med Reiki är en form av massage är att vissa stater kräver att utövare av Reiki vara licensierade som massageterapeuter. Många Reikiutövare bestrida denna kategorisering just på grund av skillnaden mellan Reiki och massage som anges i definitionerna presenteras tidigare i denna artikel.

Så, har Reiki lite av en schizofren personlighet. Å ena sidan är kurserna undervisar Reiki erbjuds i många massage skolor. Å andra sidan, anser många utövare själva inte själva massageterapeuter. Så långt är det från mig att försöka lösa denna tvist i en artikel. Reiki kan eller inte kan vara en verkligt effektiv form av healing. Allt jag vet är att jag fortfarande har Reiki svårt att kategorisera som massage. Jag tror att det kan finnas vissa “manipulation” av definitionen av massage som krävs för att motivera införandet av Reiki.