hur man tar en bastu

hur man tar en bastu

Med den senaste tidens popularitet långt infraröd bastu och ångbastu kommer behovet av att lära sig att använda dem på rätt sätt och säkert. Nedan listas de traditionella stegen finländarna skulle vidta för att dra full nytta av sina renande bastu. Och finländarna borde veta, eftersom ungefär en av fem invånare besitter en bastu.

Det bör påpekas att man bör rådfråga sin läkare vård innan man börjar på någon form av bastu program, men det är intressant att bastun användningen inte verkar skada fem miljoner plus finländare och många andra som vet hur man tar en bastu korrekt.

hur man tar en bastu – traditionell finsk stil

Ett. Först av allt bör man klä av sig helt innan. Det är också viktigt att ta bort klockor, ringar och alla andra smycken eftersom värmen i bastun kan snedvrida metallen och bränna köttet som bär det.

Kontaktlinser och glasögon bör också tas bort, liksom tandvård plattor och liknande. Det är vanligt att ha kick-off sandaler att gå in i bastun men dessa är oftast kvar på golvet och aldrig används när på bänkarna. I
gamla landet, var sandaler används inte, utan i stället en tarm av vatten placeras inne i bastun på golvet och fötterna doppas i detta som man går in.

2. Hikoilu – När man går in i bastun för första skede är det viktigt att komma ihåg att det kommer att finnas minst två nivåer av bänkar – den höga bänken är alltid varmare, och i hörnet av rummet diagonalt mittemot kaminen är alltid den hetaste.

Detta steg är en torr värme där utsidan bryr av ditt liv kan kasseras och sinnet och kroppen utvilad. Av tradition hikoilu är alltid en period av tystnad och varar cirka 10 till 20 minuter.

Tre. Vilvoittelu – När en tung svett har uppnåtts – man kan höra svett droppade ner till golvet – denna nästa fas av “vilvoittelu” har nåtts, och man kan sedan lämna bastun. Traditionellt användare har sökt en sval plats av något slag som ett dopp i sjön eller poolen, kanske en kall dusch, en rulle i snön, eller bara en hink med mycket kallt vatten. Vissa människor sitter helt enkelt ner i den svala utomhusluften.

Instinkt kommer att berätta när rätt tid kommer att återgå till det varma rummet, oftast när hjärtslag återvänder till regelbunden rytm. Både värme och kyla producerar en liten ökning i graden av hjärtrytm, men detta justerar snabbt till det normala hos friska människor. Om det finns ett bultande eller svimningskänsla, måste personen lämna den uppvärmda rummet och sitta tyst. Dricka vatten med elektrolyter skulle vara till hjälp också, liksom färsk frukt juice.

4. Vihtominen loylyssa – Det här är den andra sessionen i den varma bastun. Traditionellt björkris värmdes i en tarm av varmt vatten i närheten av spisen och de badande sitter på bänkarna skulle använda dem för att slå sina kroppar tillbaka
och framför att frigöra oljan från bladen och öppna hudens porer.

Kanske i moderna situationer, skulle en torr hud borste vara till hjälp innan du ens bastubad för att öppna upp porerna och tar bort döda hudceller. Denna tredje etappen varar cirka 10 minuter, följt av en andra avkylning innan du fortsätter till nästa steg.

Fem. Peseytyminen – Man tar en hink med kallt vatten, tvål och skurborstar in i bastun och scrubs kroppen. Traditionellt skulle folk paret ut att skrubba varandras ryggar.

6. Huuhtelu – Det här är en längre session utanför, rulla i snön, en lång simtur eller en tvätt med dusch eller hinkar i den kallaste vatten tillgängligt.

7. Jalkilammittely – En ganska kort warm up i bastun som vanligtvis följs av ett annat kort dopp, dip eller dusch. Alltid avsluta med kylan, men inte för en lång exponering.

8. Jaahdyttely ja kuivattelu – Det här är en luft för kylning och avkoppling. Generellt, utom i hårda vintrar, en torkar med en handduk bara håret och nacken, efter en bra bastu kroppen kan torka sig själv och anpassa sig naturligt till någon temperatue utan svårigheter eller skada.

Finnarna vet verkligen hur man tar en bastu, säger du? Du kanske märker att en bastu är långt ifrån en annan ångbad. Tanken är att tillräckligt med vatten används för att hålla den varm torr luft från att torka ögon och slemhinnor, men detta beror på värden. I norra Finland, var det en social statussymbol att vara en man som kan ta en hel del av het ånga och le åt det.

Idag denna information om hur man tar en bastu kan låta gammaldags eller opraktiskt men i några orter är det fortfarande fungerar och fungerar bra. Samma princip om rensning orenheter från huden kan hittas i aromaterapi bärbara ångbastu som kommer i smidiga hem eller kontor strukturer som
dessa: bärbara ångbastu

Dessutom, har långt infraröd bastu blir popularitet på grund av deras förmåga att tränga djupt in i svett och talgkörtlar att ta bort gifter. Några av de högre kvalitet modeller diskuteras här: Far Infrared Bastun

För dem som bara vill läsa om effekten av långt infraröd bastu terapi en gratis guide till bastu användning är tillgängligt på nätet: Hur att bada bastu