vad du bör veta om sura uppstötningar, matstrupe och les

Vid någon tidpunkt i ditt liv, kommer du att uppleva sura uppstötningar eller magproblem. Sura uppstötningar uppstår när en del av den mycket sura maginnehållet rinner tillbaka in i matstrupen. Genom att förstå arbetet i matstrupen och dess styrventil, LES, kan du fatta bättre beslut om hur man ska hantera eventuella magen störningar eller med sura uppstötningar.

Matstrupen är en muskulär kanal eller ett rör som går från baksidan av halsen till den övre delen av magen. Denna kanal yta är täckt med mjuka känsliga celler som kallas “epitelceller” Musklerna längs matstrupen börja upphandlande eftersom maten kommer in i matstrupen och driver maten nedåt mot magen. Dessa sammandragningar kallas peristaltiken. Det tar ca 5 – 10 sekunder för mat som du svälja att resa genom matstrupen och når magen.

Vid slutet av matstrupen är en stängd ventil kallar “nedre matstrupen sphincter” eller LES. Denna ventil eller LES slappnar när maten når den och öppnar för att låta mat i magen. När maten passerar igenom, sluter det tätt så att livsmedel inte kan resa tillbaka upp eller reflux. Det är viktigt för denna ventil för att öppna och stänga bara för att låta mat flöde i en riktning, in i magen.

När du har sura uppstötningar, flyter mat och syra från magen tillbaka upp i matstrupen orsakar en brännande känsla. När sura uppstötningar eller halsbränna inträffar några gånger, är det inte en allvarlig fråga. Men, när det sker över en lång period, då är det möjligt att en matstrupen magsår eller cancer kan utvecklas.

Stängningstrycket av LES värdet på sin vilopunkt är ca 20 mm kvicksilver. När du äter mat en signal skickas till LES ventilen att öppna och låta maten svalde för att passera in i magsäcken. Eftersom magen kontrakt att bearbeta nya livsmedel, stänger LES att skydda matstrupen från hårda magsyra.

Varje gång då och då LES ventilen kan ha ett tryck minskning stängning. Les ventil slappnar utöver normalt och trycket från magen gaserna är tillräckligt för att öppna den. När detta händer, kan mat och magsyra reflux tillbaka in i matstrupen. Denna onormala momentan minskning i LES trycket kallas “Transicent LES Lättnader eller TLESRs. Mängden gånger TLESRs hända varierar från person till person och forskarna är inte säker på varför detta händer. De människor som har mer frekventa TLESRs är mer mottagliga för sura uppstötningar eller halsbränna.

Det tycks mig att dessa TLESRs kan vara ett avbrott eller försvagning av din försvarsmekanism eller immunsystemet. Det är dessa system som är ansvariga för att skydda dig från störningar i din kropp fungerar. Men när fysiska eller emotionella krafter placera en belastning på ditt försvar och immunsystem, inte tillräckligt med energi är tillgänglig för att hålla stänga ventiler eller ventiler öppnar som krävs för normal kropp fungerar.

Den enkla öppningen och stängningen av LES värde krävs för god hälsa. Att äta matrester eller blanda många livsmedel vid en måltid kan öka trycket i magen tvingar LES öppna. Dina TLESRs tider påverkas av dina matvanor och ditt immunförsvar styrka. Lär dig att äta ordentligt och lära sig vilken mat hålla din LES ventilen stark och frisk. Dessa två ämnen kommer att behandlas i ytterligare artiklar.